Lukas
Regenerace

Alkohol, svaly, cvičení

Jaké efekt má alkohol na to, když cvičíte? Je vážně tak špatný pro vaše svaly?

Možná si občas večer zajdete do baru na drink… no, nebo více často.

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaký to na vás bude mít dopad?

Zaprvé, pití alkoholu vede k dehydrataci. Je to proto, že alkohol je diuretický a čím více toho vypijete, tím více vyloučíte a jste více dehydratovaní.

Pití alkoholu ve velkém vede k elektrolytické nerovnováze (špatná hladina draslíku, hořčíku v krvi), která když se spojí s toxiny vznikajícími při metabolizování alkoholu, vzniká stav zvaný “kocovina”.

S dehydratací a kocovinou se cítíte unavení, slabí a šance, že půjdete do posilovny a předvedete rozumný výkon je téměř 0%.

Podle jedné studie, malá konzumace alkoholu (tzn. 1 “drink”), nemá vliv na produkci testosteronu, avšak po 3 “drincích” již tělo vykazuje pokles testosteronu po dobu 10-16h o 23% a úroveň tohoto hormonu zůstává nízko až po dobu 36h (1 a půl dne máte sníženou proteosyntézu a čím větší “kocovinu” máte, tím nižší je hladina testosteronu).

Navíc alkohol také snižuje oxidaci leucinu, který je taktéž důležitý pro budování svalů.

Další hormon, který ovlivňuje alkohol je LEPTIN (určuje pocit sytosti) – ten je při nadměrné konzumaci alkoholu blokován a máte tak větší pocit hladu.

Alkohol má také další vliv na hubnutí a to konkrétně při tom, jak po něm vaše tělo využívá energii. Normálně vaše tělo vytváří energii z glukózy a tuku, ale po konzumaci alkoholu, přejde vaše tělo místo vytváření energie z těchto zdrojů, na odbourávání alkoholu. Alkohol obsahuje 7kcal/1g! Alkohol vaše tělo rozloží na acetaldehyd a potom na kyselinu octovou a až pak na energii, kterou můžeme využít.

Zatímco tento celý proces probíhá, vaše tělo nemůže využívat jiných zdrojů energie, to znamená, že všechny kalorie, které jste přijali z jídla, se vám uloží jako TUK.

A v neposlední řadě, alkohol snižuje kvalitu vašeho spánku. Studie ukazují, že noc po “párty” sice usnete rychleji a dostanete se hlubšího spánku, ale zároveň je rychleji přerušen a REM fáze (nejhlubší), při které probíhají nejdůležitější procesy, je znehodnocena

O tomto více ZDE!

Takže pokud chcete mít maximální výsledky, měli byste se konzumaci alkoholu 100% vyhnout, ale pokud se ho rozhodnete pít, vybírejte z méně kalorických variant.