Lukas
Regenerace

Je spánek opravdu tak důležitý?

Jak moc důležitý je spánek pro růst vašich svalů?

Znáte to, jdete do posilovny, odjedete “životní” trénink, následuje “protein shake” a všechny ostatní suplementy. Přijdete domů, dáte si už nakrabičkovanou rýží s kuřecím masem… Ale kamarád, který cvičí stejnou dobu jako vy, má stále lepší výsledky. Cvičí stejně, jí stejně a dokonce si občas dopřeje pizzu nebo donut a jeho jediný suplement je protein.

Jak je to možné, nespravedlivost?

Možná si neuvědomujete to, že váš kamarád dělá jednu velmi podstatnou věc přece jen lépe. Zatímco vy po večerech vysedáváte u televize nebo chattujete, váš kamarád SPÍ!

Pokud jste noční typ, který jen těžko spí déle než 5 hodin, držíte se zpět od dosažení maximálních možných výsledků.

Spánek je obecně velmi důležitý a pokud jde o růst svalů, spánek je zatraceně důležitý!

Nedostatek spánku má dopad na výkon. Pokud jdete do posilovny unavení, pravděpodobně předvedete pouze poloviční výkon, než obvykle. A to je způsobeno tím, že se dříve unavíte. Vědci tvrdí, že je to proto, že lidé ve spánkovém deficitu mají problém s metabolizováním glukózy. Glukóza je důležitá pro zisk energie a pokud se ji tělu nepodaří využít, vaše energie bude klesat.

Navíc nedostatek spánku také obecně zvyšuje riziko zranění při sportu.

Mimo jiné spánek hraje také důležitou roli při hormonální rovnováze! Když spíte, vaše tělo vyplavuje anabolické (růstové) hormony (testosterone, IGF-1).

Když je spánek narušen, hlavně v REM fázi = vyplavování těchto velmi důležitých hormonů trvá mnohem déle. To může pozastavit schopnost těla pro “opravu” a růst svalů.

Další výhodou spánku je snižování katabolických (rozkladových) hormonů. Např.Kortizolu – který zůstává zvýšený pokaždé když máte nedostatek spánku!

I čas, ve který jdete spát, má svůj význam. Studie potvrdily, že lidé, kteří chodí pozdě spát, nesníží kortizol tak, jako ti, kteří chodí spát před půlnocí. To souvisí s biologickým budíkem.

Podle jedné další studie, ve které srovnávali 2 skupiny lidi, kde jedni spali 5,5h a druzí 8h. Výsledky ukázaly, že obě skupiny sice zhubli stejně, ale lidé z druhé skupiny ztratili až o 55% více tuku, zatímco si zachovali až o 60% více svalové hmoty.

Hned několik dalších studií prokázalo, že nedostatek spánku vede k zvýšeným hodnotám dalšího hormonu – GHRELINU, který zvyšuje apetit (chuť k jídlu), zatímco snižuje hormon – LEPTIN, který dodává pocit sytosti.

Takže jednoduše: Nedostatek spánku => více jídla => větší břicho

Spánek je cenný a ve fitness odvětví to platí dvojnásob!