Lukas
Cvičení

Kolikrát týdně chodit cvičit?

Kolikrát týdně bych měl chodit cvičit?

Možná už jste slyšeli od vašich kamarádů, že REST DAY je velmi důležitý a cvičit každý den je špatné.

Avšak druzí kamarádi jsou zastánci toho, že by se mělo trénovat denně.

Takže jak to vlastně je? Kolik dní v týdnu bychom měli chodit cvičit?

“Rest days” jsou velmi důležité, protože svaly nerostou přímo v posilovně, ale hlavně během spánku a odpočinku.

Pokud však chodíte jen 2 hodiny na páse, zatímco sledujete simpsonovy v televizi nebo sjíždíte instagram a facebook, “rest day” pravděpodobně nebude mít smysl. Na druhou stranu, pokud si “ničíte své tělo” zvedání těžkých závaží do selhání v každém tréninku, rest day je zcela nutný!

Na čem tedy opravdu záleží, když se rozhodujete, jak často chodit cvičit?

Musíte vzít do úvahy 2 věci.

Jak moc těžce trénujete a tzv. “objem” tréninku – Počet opakování, sérií a pauzy mezi nima. Podle toho se rozhodnete, jak často chodit cvičit.

Měli byste si položit otázku: Jakým stylem trénujete?

Pokud cvičíte hodně intenzivně, těžce, do selhání, pak byste měli zařazovat “rest day” častěji.

Jestli vám jde o růst síly, zvedáte opravdu těžké váhy, přichází únava a to vyžaduje více odpočinku a následného zotatování se.

Jestliže se bavíme o budování svalů, právě “objem tréninku” je rozhodujícím faktorem určující růst.

Jakmile to však přeháníte s počty opakování, séríí a nebudete k tomu dostatečně odpočívat, vaše tělo začne být čím dál více unavenější a to může vést i k tomu, že se ráno probudíte a budete rádi, že dojdete na záchod a budete se cítit pořád ospalí.

Studie říkají, že práh v objemu tréninku existuje. To znamená, že od určitého bodu vede přidávání objemu tréninku k horším výkonům (+bolest kloubů, vazů, šlach).

Jak už je známo, svalová partie potřebuje k regeneraci 48h (velké partie i 72h). Ale to neznamená, že byste měli během tohoto času zcela vynechat posilovnu.

Jedna z nejoblíbenějších cest pro je maximalizaci růstu je právě “SPLIT”. Tím jednoduše rozdělíte trénink pro každou svalovou partii na jeden den a zatímco např. prsní svaly regenerují po pondělním tréninku, vy už můžete v úterý procvičit jinou partii, jako třeba nohy, ramena nebo záda. Ale to opět neznamená, že “FULL BODY” tréninky nefungují! Jen si musíte dát pozor na dostatečný odpočinek.

V neposlední řadě je taktéž dobré zařazovat tzv. Deload fáze – tréninky s nízkou intenzitou, které zlepšují zotavení se z únavy po tréninku.

Počet tréninku je teda opět velmi individuální a liší se od člověka k člověku. Budete muset experimentovat se svým vlastním tělem a poznat ho. Zkoušet nové věci, poslouchat své tělo a trénovat s intenzitou, která vám sedí nejvíce a máte s ní výsledky.