Lukas
Články

Posilování vs Workout

Jedna z nejčastějších otázek a zárověň dohadů dvou skupin lidí…

Co je lepší?

Je to zvedání železa ve posilovně a nebo cvičení na hřišti s vlastním tělem? Pojďme se na to společně podívat!

Všichni mají pravdu

Posilování s vlastním tělem (kalistetika), je lepší pro zdokonalení pohybové dovednosti používané v běžném životě. Přece jen, kalistetika je o tom pohybovat se s vlastním tělem v prostoru, bez jakéhokoliv cizího omezení.
Zatímco zvedání železa je zatížení, které provádíme hlavně na místě a přemisťujeme železo z bodu A do bodu B. Takže, jestliže chcete zlepšit vaši pohybovou schopnost při cestě skalnatým terénem, jako třeba při turistice, běhaní do schodu nebo výskoky na bednu pro vás budou daleko lepší, než dřepy.

Ale i zvedání železa má své výhody. Jednoduše, pokud chcete budovat sílu, musíte zvedat “těžší váhy”. To stejné platí u budování svalů, zvyšování počtu opakování, sérií a zatížení.
Navíc pokrok v kalistetice je mnohem náročnější, než při cvičení. Proč tomu tak je? Při kalistetice si dáte kliky na posílení prsních svalů a musíte vymýšlet další ztížení, aby jste tělo neustále šokovali a přinutili ho k další adaptaci=růstu. Zatímco v posilovně jednoduše zazní standartní:”přidáme zátěž” a vezmete si těžší jednoručky.

Jsem ochoten za to platit?

Hlavní výhodou kalistetiky je to, že je zcela zadarmo, nepotřebujete žádné závaží, ani pernamentku do posilovny. Kdykoliv se můžete rozhodnout zajít si na místní hřiště, které je vybaveno různými hrazdami a nebo si za pár korun koupíte hrazdu/trx přímo domů.
Hlavní výhodou posilování se závažím je to, že se můžete přímo zaměřit na určitě svalové skupiny. Kalistetika se oproti tomu skládá z mnoha přirozených pohybů, které jsou dobré, protože u nich zapojujeme více svalových skupin ve stejném čase.

Jsou zde však situace, při kterých chceme posilovat pouze specifickou svalovou skupinu a nejlepší cestou je sáhnout po závaží. Ať už je to proto, že chcete mít tuto partii silnější, větší a nebo se zotavujete ze zranění, izolovaného pohybu nejlépe dosáhnete s použitím závaží.

Cvičení se závažím nemusí znamenat zdravotní riziko!

Když se bavíme o zranění, hodně lidí, věnujících se kalistetice, vám řekne, abyste se vyhnuli cvičení se závažím, protože je prý jednodušší se zranit. Avšak to platí hlavně pro ty, kteří chtějí zvedat velké váhy a to pak vyvolává hodně stresu na jejich svaly, šlachy, klouby a vazy. Avšak skutečností je, že pokud máte správně nastavený trénink a naučíte se správnou techniku, jen těžko najdete okamžik, při kterém se vystavujete nebezpečí zranění. Takové situace nastávají pouze tehdy, pokud se snažíte zvednout závaží, které je nad vaše možnosti nebo cvičení neprovádíte správnou technikou. A to stejné platí i u kalistetiky. Pokud se snažíte udělat pohyb, na který nejste fyzicky dostatečně zdatní a nebo děláte pohyb špatně, můžete se také lehce zranit.

A nyní to těžké rozhodování

Co z těchto všech argumentů vyplývá? Ano, zase to nudné… ZÁLEŽÍ NA KAŽDÉM 🙂 Jestliže chcete nabrat svalovou hmotu, anižby jste se museli učit nové alternativy kliků, bude pro vás jednoznačně lepší cvičit v posilovně! Pokud vás baví pohybování se s vaším tělem, více než zvedat těžké váhy, pak je pro vás kalistetika ta správná cesta! Někteří lidi prostě rádi zvedají “těžké váhy” a někdo si spíše rád zajde zacvičit si na čerstvý vzduch, kde jsou při cvičení limitovaní pouze svou tělesnou hmotností. Hodně kalistetických cviků navíc můžete provádět s přidanou zátěží, což mění cvik na cvičení se zátěží. Závěrem, obě typy cvičení mají své ohromné výhody ze kterých můžete profitovat! Tak proč se limitovat pouze jedním? Proto dělejte oboje a čerpejte výhody jak z kalistetiky, tak z posilování se závažím. A nebo dělejte pouze jedno, je to na vás 😀 Pamatujte, Váš život, vaše volba.